Internet in Nederland

Wie in Nederland verbinding wil maken met het internet heeft een aantal keuzemogelijkheden. De meeste mensen in Nederland maken gebruik van ADSL- of kabelinternet, maar het is in sommige gevallen ook mogelijk om gebruik te maken van bijvoorbeeld glasvezelinternet.

ADSL- en kabelinternet hebben in Nederland een zeer groot dekkingsgebied en de beide diensten zijn voor vrijwel iedereen beschikbaar. ADSL-internet biedt over het algemeen downloadsnelheden tot ongeveer 50 mbit/s, terwijl het met kabel vaak mogelijk is om tot 100 mbit/s te downloaden. De uploadsnelheden zijn bij zowel ADSL als kabelinternet vaak een stuk lager dan de downloadsnelheden.

Mensen die internet via de ADSL afsluiten zijn vaak wat goedkoper uit dan mensen die internet via de kabel afsluiten. Daar staat echter wel tegenover dat bij een kabelpakket ook televisie is inbegrepen en daarnaast zijn de snelheden bij kabelinternet betrouwbaarder. De snelheden waarmee geadverteerd wordt bij ADSL worden in veel gevallen niet gehaald doordat snelheden afhankelijk zijn van de afstand tot de wijkcentrale.

Naast ADSL- en kabelinternet is het in steeds meer buurten in Nederland om glasvezelinternet in huis te halen. Met glasvezel kunnen nog hogere snelheden worden bereikt van honderden mbits/s. Het is bovendien een zeer betrouwbare vorm van internet en zowel de downloadsnelheid als de uploadsnelheid is bij het gebruik van glasvezelinternet erg hoog. In de toekomst zal het in steeds meer wijken mogelijk zijn om een abonnement op glasvezelinternet af te sluiten en het lijkt op dit moment dan ook de toekomst van de internetverbinding in Nederland.